noclegi w Białce Tatrzańskiej Pod Tatrami

ZAPYTANIE REZERWACYJNE
Dane osobowe:

Oferujemy szereg potraw regionalnych

Gałuski ze spyrkom i cebulą - kluski z surowych ziemniaków, omaszczone wędzoną słoniną, o 200-letniej tradycji wytwarzania  
Moskol z bryndzą lub boczkiem (moskolik, moskalik, moskal) - placek z płyty kuchennej z ziemniaków i mąki razowej, podawany z bryndzą lub boczkiem, zastępujący chleb, o 500-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale;
 
Bundz - świeży ser owczy, nie słony, nie wędzony, do spożycia na świeżo, do wyrobu  bryndzy, o 300-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale;
Redykołka - małe sery z resztek pozostałych po produkcji 

oscypków, w różnych kształtach (serca, zwierzątka) , o 300-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale;
Fasola odmiany "Piękny Jaś" -
Korbacz - ser z mleka krowiego, o 200-letniej tradycji wytwarzania - 
Żur chrzanowy na wędzonce -;
Bób z kapustą na wędzonym żeberku  
Jagnięcina ze śiwkami - 

Zaproska zupa z kminkiem i miętą na 

bazie zasmażki, o 200-letniej tradycji wytwarzania - gmina Bukowina 

Tatrzańska;
Fizoły - zupa 

fasolowa z kaszą i kwaśną śmietaną, o 100-

letniej tradycji wytwarzania - gmina Bukowina Tatrzańska;
Kołoc - placek drożdżowy z farszem serowym lub 

ziemniaczanym, o 100-letniej tradycji wytwarzania - gmina Bukowina Tatrzańska;
Hałuski tarciane - kluski z tartych ziemniaków i mąki razowej, omaszczone wędzoną słoniną, o 100-letniej tradycji wytwarzania - gmina Poronin;
Polywka - rosół z barniny, jarzyn i czosnku, spożywany z ziemniakami, o 100-letniej tradycji wytwarzania - gmina Poronin;
Oscypek - twardy ser podpuszczkowy, 

wrzecionowatego 

kształtu, z mleka owczego, wyrabiany w formach 

zdobionych artystycznie, nasolony i podwędzony, o 300-

letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale;
Żentyca - 

serwatka z mlekiem owczym po skwaśnieniu, pita 

do ziemniaków, o 300-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale;
 

Kwaśnica potrawa z kiszonej kapusty, żeberek, wieprzowiny, 

baraniny, gęsiny, kapusta gotowana jest 

osobno, potem łączczy się razem, o 

300-letniej tradycji wytwarzania - całe Podhale.

noclegi w Białce Tatrzańskiej Pod Tatrami miały 276952 odwiedzin od 10 czerwca 2013                                                                                                      1999-2017 © MATinternet Zakopane :: Powered by MATcms